Zakaj odpreti podjetje v BIH

Zaradi zvišanja dividend in davka od dobička v padli vladi Marjana Šarca se vedno več slovenskih podjetnikov odloča za odprtje podjetja v Bosni in Hercegovini (BIH). Bosna in Hercegovina (v nadaljevanju BiH) je država, kjer dividende oz. izplačilo dobička lastniku ni obdavčeno. V BiH je obdavčeno le podjetje z od 0 do maksimalno 10% davka. Če poenostavimo na primeru: v Sloveniji mora podjetnik od zasluženih 100.000 EUR letnega dobička državi najprej poravnati 20% davek od dobička pravnih oseb, nato, ko si želi ta dobiček izplačati kot lastnik podjetja mora državi trenutno plačati dodatnih 27,5 % davka na dividende (izplačan dobiček).  Torej podjetnik mora v Sloveniji plačati od zasluženih 100.000 EUR, 47,5 % dajatev (davek od dobička pravne osebe in obdavčitev dividende). Ostala mu bo cca. polovica trdo zasluženega denarja, polovico bo pobrala država.

V Bosni in Hercegovini pa je podjetnik obdavčen izključno z maksimalnim davkom in sicer 10% davka od zasluženih 100.000 EUR. Prav tako pa BiH pozna splošno davčno olajšavo v višini 60.000 EUR. Kar pomeni, da za prvih 60.000 EUR dobička ne plačate niti 10% davka. Torej če boste poslovali preko bosanskega podjetja boste prihranili 50% vašega trdo zasluženega denarja, kar v konkretnem primeru znaša 50.000 EUR.

Podjetje Snežič davčni inženiring, d.o.o. vam nudi v sodelovanju s partnerskim podjetjem Moj Pravnik d.o.o. Banja Luka, katerega prokurist je dr. Rok Snežič univ. dipl. prav., celovito pomoč pri odprtju podjetja v BiH. Prav tako za vas uredimo delovno dovoljenje če želite biti v bosanskem podjetju tudi zaposleni ter vam nudimo davčno in pravno pomoč ter svetovanje v Sloveniji in v Bosni.

Ustanovitev bosanskega podjetja (d.o.o.) uredimo v roku 10 dni od podpisa vašega pooblastila. Prav tako za vas uredimo prijavo začasnega prebivališča in za vas priskrbimo sedež vašega podjetja v BIH.

Potrebno je poudariti še, da je v BiH minimalna plača 250 EUR (bruto), zato so prispevki za zaposlenega z minimalno plačo 100 EUR.

Prav tako ima BiH 17% DDV, kar je edina davčna stopnja za DDV v BiH in ne pozna nobenih drugih obdavčitev pri nakupu avtomobila ali plovila. Torej če razmišljate o nakupu dragega avtomobila ali plovila predlagamo, da ustavite podjetje v BiH, to pa nato kupi avtomobil in plovilo. V Sloveniji boste za primer ob nakupu dražjega avtomobila morali državi plačati davek na motorna vozila, davek na luksuz in DDV, kar vas bo v skupnem znesku stalo tudi več kot 60% od neto vrednosti vozila. Za isto vozilo boste v BiH plačali le 17% od neto vrednosti vozila. Če poenostavimo na primeru: nov avtomobil znamke BMW 750 vas bo v Sloveniji stal 160.000 EUR (bruto) v Bosni pa 117.000 EUR (bruto).

Če pa imate na bosanskem podjetju registrirano dejavnost dajanje vozil v najem pa lahko vozilo kupite brez DDV.

BiH ni članica Evropske unije niti podpisnica sporazuma OECD o izmenjavi podatkov o bančnih transakcijah in lastnikih bančnih računov v BiH. Tako da BiH ne sporoča podatkov bosanskih pravnih subjektov slovenskim davčnim organom. Prav tako nima nikakršnega zakona o izvoru premoženja. Tako, da Bosanskih podjetij in Bosanskih rezidentov ne slovenski ne bosanski davčni organi ne morejo povpraševati po izvoru premoženja saj nimajo zakonske osnove. Slovenski FURS pa nad bosanskimi podjetji in bosanskimi rezidenti (kljub temu, da so slovenski državljani) nima jurisdikcije.

Lastnik podjetja lahko gotovino na bosanskih bankah iz računa svojega podjetja dviguje neomejeno po plačilu 10% davka od dobička pravne osebe. Podjetje Snežič davčni inženiring, d.o.o. vam lahko pomaga in svetuje pri pridobitvi bosanskega rezidentstva.

Za ustanovitev podjetja v BiH nas kontaktirajte na: info@snezic.si in z veseljem se vam bomo odzvali.

Dr. Rok Snežič, univ. dipl. prav, davčni svetovalec z licenco

ddr. Rok Snežič, univ. dipl. prav.
Strokovnjak za področje davčnega prava
Lobist

Bibliografija

Piškotki

Na spletnem mestu uporabljamo piškotke za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje in zagotavljanje kakovostnih vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih